Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Звіт депутата Великобудищанської територіальної громади від Веприцького старостинського округу Летика В.І.

Дата: 04.03.2024 13:58
Кількість переглядів: 58

 

Виконуючи вимоги Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», я підготував звіт для мешканців нашої громади про виконану мною роботу, як депутата селищної ради. У своїй діяльності керуюся виключно Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про звернення громадян» та іншими нормативно-правовими актами, що визначають порядок діяльності депутатів та ради.

Протягом своєї депутатської діяльності я регулярно відвідував засідання комісій, сесій, брав активну участь у вирішенні питань життєдіяльності нашої громади. Але більш детально я хочу зупинитися на земельних питаннях, які ми вирішували і які мали велике значення для нашої громади.

Від самого початку своєї депутатської діяльності я був обраний членом земельної комісії, до складу якої ввійшли ще 3 депутати. Перше на що я направив свої зусилля- це було виправлення ситуації, коли була проведена зміна цільового призначення луків вздовж річок Веприк і Псел з сінокосів у землі с/г призначення (ріллю) і було продано через аукціон юридичним особам. Ми не змогли змиритися з цим рішенням, адже це була б екологічна катастрофа: замулення річок, попадання в водойми пестицидів, гербіцидів та інших хімічних речовин. Було зібрано збори в центрі села Веприк, на яких були присутні небайдужі жителі нашої громади, депутати, керівники сільської ради і юридичні особи, що викупили луки. Було зроблено попередження юр. особам, що наша громада не допустить жодної техніки на територію луків і звернеться за допомогою до правоохоронних органів. Пізніше рішенням сесії Великобудищанської сільської ради ми звернулися до прокуратури, Гадяцької районної ради ,обласної ради, щоб зупинити це свавілля. Голова нашої сільської ради взяв вирішення цього питання під свій особистий контроль і це питання було вирішено на користь нашої громади.

Подібна ситуація відбулася в х. Мельників, де також було змінено цільове призначення з сінокосів на ріллю. І вже була подана одним із підприємств заява на земельну комісію про надання йому в оренду луки х. Мельників площею 22 га для вирощування с/г культур. Я негайно звернувся до членів земельної комісії з проханням рекомендувати сесії депутатів не надавати ці луки під ріллю, а створити комісію і вивчити це питання на місці, чи законно було змінене цільове призначення земель. Я разом з головою Шаблій М.І. і депутатом Клименко О.О. поїхали на луки х. Мельників, оглянули їх і дійшли висновку, що їх розорювання приведе до екологічного лиха водоймів с. Тепле і річок Веприк і Псел. На наступній сесії було вирішено надати ці землі в оренду жителю с. Веприк згідно його заяви та зобов’язати змінити цільове призначення на сінокіс і використовувати ці землі за призначенням.

Окремо хочу зазначити, що пророблена кропітка робота по видачі паїв, які по закону належали ,але не були отримані раніше нашими односельчанами. Коли розпочалося розпаювання земель у господарствах, було надано дуже мало земельних паїв соціальній сфері, особливо по Веприцькій сільській раді, так, як с. Веприк велике і налічувало багато підприємств і організацій. Працюючи депутатом я підняв це питання і вимагав, щоб його було вирішено. Це коштувало мені великих зусиль та енергії. Мене переконували, що це неможливо, так, як такої кількості земель у нашій сільській раді немає. Але я наполягав, звертався в своїх виступах за підтримкою до депутатів і загальними зусиллями ми зрушили це питання з місця. Ми звернулися до керівників підприємств, організацій надати до сільської ради списки працівників, які не отримали земельні паї, їх заяви з зазначенням стажу роботи. Розробили порядок надання паїв, в першу чергу надавати тим, у кого найбільший стаж роботи . З огляду на це було надано 31 пай. Звичайно, нам не вдалося задовільнити всі подані заяви.

У зв’язку з оголошенням воєнного стану цей процес був призупинений на державному рівні. Окрім вирішення земельних питань до мене надходили і інші звернення громадян, серед них звернення жителів нашого села щодо покращення стану ґрунтової дороги до кладовища, бо вже неможливо проїхати через глибокі калюжі та бугри. Я звернувся за допомогою до голови сільської ради допомогти мені знайти необхідну техніку. Наступного ж дня нам надали бульдозер С-100. Я разом з небайдужими жителями нашої громади Шаблій В.Г. та Бакай С.І. два дні працювали над даною ділянкою, обрізали гілля, що заважало проїзду, копали канали для відводу води, а бульдозер згортав бугри, загортав канави, розрівнював та розширював дорогу. Також я залучив до роботи особисту техніку- трактор, підчепив механічний грейдер і разом з Бакай С.І. загрейдерували дорогу до кладовища та вул. Нафтобазівську, пров. Охтирський.

Ще я хочу зупинитися на питанні невитребуваних паїв, так, як є дуже багато запитань виборців відносно їх використання. Що таке невитребувані паї? Це паї померлих, які не були успадковані з різних причин спадкоємцями. До 2025 року за чинним законодавством ці паї не можуть бути надані фізичним особам, а лише юридичним особам, підприємствам в оренду і тільки на 1 рік. Роками ці паї орендуються підприємствами, що не зареєстровані в нашій сільській раді. Я, як депутат, твердо стояв і стою на позиції не підтримувати заяви, подані від цих підприємств на продовження оренди цих паїв, а надавати в оренду підприємствам, що зареєстровані у Великобудищанській сільській раді тому, що вони надають посильну допомогу нашій громаді.

Шановні виборці, попереду на нас чекає ще багато невирішених питань, щиро вдячний кожному, хто допомагав та розраховую на Вашу підтримку та розуміння. Якщо у людей з нашої громади до мене є запитання, я можу організувати зустріч, де зможу більш детально відповісти на поставлені запитання.

З повагою депутат Великобудищанської територіальної громади від Веприцького старостинського округу Летик В.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь