Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Звіт про результати роботи Сектору соціального захисту населення Виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради станом на 01.11.2023

Дата: 27.12.2023 14:51
Кількість переглядів: 133

 

Сектор Соціального захисту населення Виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради було створено 1 червня 2023 року рішенням тридцятої позачергової сесії восьмого скликання від 19 травня 2023 року (далі – сектор). Цим же рішенням затверджено Положення про Сектор.

Відповідно до Положення, основними завданнями відділу є:

  1. Забезпечення реалізації на території громади державної політики у сфері соціального захисту населення, з питань сім’ї та дітей, запобігання домашнього насильства, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, організації надання соціальних послуг особам, окремим соціальним групам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

  2. Забезпечення у межах своїх повноважень додержання законодавства про соціальний захист та соціальне обслуговування населення, у тому числі громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників бойових дій, військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції захищаючи незалежність, суверінітет та територіальну цілісність України.

  3. Визначення та реалізація соціальних пріорітетів розвитку громади, розробка місцевих програм соціального спрямування, проектів, програм та заходів щодо підтримки вразливих категорій населення.

  4. Запровадження та надання місцевих гарантій соціального захисту, соціальної підтримки мешканців громади.

  5. Організація здійснення соціальної роботи в громаді та надання соціальних послуг.

  6. Визначення пріорітетів соціального розвитку; здійснення аналізу рівня життя населення, розроблення соціального паспорнта громади та підготовка пропозицій до проектів цільових програм, реалізації заходів у сфері соціального захисту населення.

  7. Виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на забезпечення соціального та правового захисту сімї, у тому числі соціальної підтримки сімей з дітьми, малозабезпечиних, багатодітніх, молодих сімей та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, членів сімей загиблого(померлого) військовослужбовця (військовозобовязаного, резервіста), який призваний на військову службу під час мобілізації і загинув (помер) при виконанні обовязків військової служби, який захищав незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брав участь а антитерористичній операції та осіб мобілізованих до Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших збройних формувань утворених відповідно до законів України, попередження насильства в сімї, забезпечення рівних прав і можливостей для участі жінок та чоловіків у політичному, економічному і культурному житті.

Протягом першого місяця роботи сектором було розроблено Соціальний паспорт громади та висвітлено його на офіційному сайті Великобудищанської ТГ. До основних пунктів якого увійшли:

  • Адміністративні одиниці, Великобудищанської ТГ (Характеристика соціально-демографічних показників за кожним старостинським округом, висвітлено демографічні особливості, що притаманні нашій громаді);

  • Розкрито основні засади соціально-економічної сфери громади (в т.ч. надання послуг звязку, вказано основні підприємства, що функціонують на території ОТГ, надано перелік ФОП, які ведуть діяльність у громаді);

  • Висвітлено перелік закладів охорони здоровя, освіти та культури.

Для реалізації комплексної програми соціального захисту населення Великобудищанської територіальної громади «Турбота» на 2023-2025 рр., для відшкодування  послуг пільговим категоріям населення громади укладені договори з :

  • Аптекою СВ «Медікал» – для забезпечення безоплатними ліками за рецептами лікарів громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі, хронічно хворих громадян, які потребують постійного прийому ліків;

  • Комунальним некомерційним підприємством «Гадяцькою міською центральною лікарнею» Гадяцької міської радидля забезпечення безоплатним зубопротезуванням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі, хронічно хворих громадян, які потребують постійного прийому ліків.

Відповідно до постанови КМУ від 23.09.2020 р. №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» Сектором зібрано та узагальнено 11 справ для виплати компенсації з місцевого бюджету.

Сектором проводиться робота з участі в експерементальному проєкті Мінсоцполітики для ВПО, щодо отримання прямої можливісті надавати соціальні послуги деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, на базі двох санаторіїв, а саме Спеціалізований Трускавецький санаторій «Батьківщина» та Спеціалізований Миргородський санаторій «Слава». Проводиться, щомісячне інформування Сектору, щодо наявності вільних місць, та за їх наявності проводиться робота по інформуванню категорій осіб, що підлягають даній соціальній послузі. З моменту створення сектору було сформовано 2 особові справи для громадян ОТГ, щодо перебування в санаторії «Слава».

Сектором соціального захисту населення Виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради проводиться робота із створення Ради ВПО при Великобудищанській сільській раді. 20 вересня 2023 року рішенням тридцять четвертої сесії восьмого скликання було затверджено Положення про Раду ВПО та Рішення Про створення Ради ВПО при Великобудищанській сільській раді. Станом на сьогодні сектор проводить роботу з формування складу Ради ВПО, узагальнення якого будуть подані на наступну сесію Великобудищанської сільської ради.

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та постанов КМУ від 2 вересня 2020 р №772, від 14 грудня 2016 року №957, від 14 грудня 2016 року №978 та від 26 червня 2019 року №576 проводиться (за потребою) влаштування громадян Великобудищанської ТГ до будинків-інтернатів загального та психоневрологічного типів. Від моменту функціонування сектору до таких закладів було оформлено 3 особи, наразі проводиться збір документів та формування особової справи для ще одного мешканця громади.

Сектор бере участь у реалізації проєкту «Удосконалення системи соціальної роботи та надання соціальних послуг у 6 цільових областях проєкту шляхом проведення аналізу організації та надання соціальних послуг у територіальних громадах цих регіонів, ідентифікації надавачів та визначення потреб задля цифровізації процесів», у ході виконання завдань та доручень сектором було зібрано та узагальнено інформацію стосовно соціально-демографічних характеристик громади, дані, щодо вразливих груп населення (в т.ч. і тих хто перебуває у СЖО), а також додаткових статистичних даних, що будуть використані у подальшій роботі сектору.

На виконання наказу Головного управління національної сервісної служби у Полтавській області від 02.11.2023 року №140 сектором організована перевірка фактичного місця проживання ВПО згідно з поданим до наказу додатком (23 особи). Надалі продовжується співпраця з Головним управлінням національної сервісної служби у Полтавській області, щодо перевірки решти ВПО.

Окремо планується перевірка домогосподарств відповідно до постанови КМУ від 19 березня 2022 р. №333 з метою підтвердження факту перебування (проживання) ВПО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь