A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Що робити, якщо ви стали свідком домашнього насильства: пояснюють юристи

Дата: 05.06.2023 18:23
Кількість переглядів: 35


 

Про те, що у певній родині систематично трапляється домашнє насильство, можуть не знати навіть найближчі родичі. Причини, чому постраждала людина не розповідає про те, що відбувається, можуть бути різними: небажання псувати репутацію сім’ї або ж навіть страх того, що, у випадку звернення до правоохоронців, ситуація може погіршитись. 

Таким людям необхідна допомога. Тож, якщо ви стали свідком домашнього насильства або навіть почули підозрілі звуки у помешканні сусідів чи родичів – ігнорувати це не варто. 

Якщо вам здається, що у сусідів/знайомих в родині проблеми

Якщо ви чуєте крик, звуки боротьби, дитячий плач або інші підозрілі звуки з оселі сусідів – це може свідчити, що там відбувається домашнє насильство. Не будьте байдужими та спробуйте допомогти. 

Спершу варто подзвонити у двері з будь-яким приводом, щоб оцінити ситуацію. Якщо побоювання підтвердились – викликайте поліцію. 

«Під час дзвінка на «102» поліція не може вимагати докази вчинення насильства від свідка та погрожувати йому адміністративною відповідальністю за завідомо неправдивий виклик поліції. Ні постраждала особа, ні свідок домашнього насильства не зобов’язані збирати докази дій кривдника. Це робота правоохоронців. Працівники поліції повинні невідкладно прибути на виклик, відібрати пояснення у свідка та скласти протокол про адміністративне правопорушення, в якому максимально детально зафіксувати факти вчинення домашнього насильства», — говорить директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус.

При особистій зустрічі з можливою постраждалою людиною – розкажіть про необхідність звернутись до поліції, існування притулків для постраждалих від  насильства в сім'ї та порадьте звернутись по безоплатну правову допомогу. 

Якщо від насильства в сім'ї страждають діти

Діти є постраждалими від домашнього насильства навіть тоді, коли є лише його свідками. У таких випадках варто викликати поліцію та звернутись до служби у справах дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь