A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

В Україні остаточно заборонили тонкі поліетиленові пакети

Дата: 09.02.2023 08:41
Кількість переглядів: 113


 

01 січня 2023 року у повному обсязі набув чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 01.06.2021 № 1489-ІХ, що запроваджує механізми стимулювання розвитку виробництва біорозчинних пластикових пакетів тазабороняє розповсюджувати тонкі й надтонкі поліетиленові пакети (так звані "маєчки" та інші маленькі) товщиною до 50 мкм. Ці пакети заборонені навіть у якості первинного пакування для сипучих продуктів, риби та м’яса на платній основі.

Тонкі і надтонкі поліетиленові пакети мають зникнути з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та надання послуг. Їх мають замінити біорозкладні пакети, що відповідають європейським стандартам та мають спеціальне маркування і які можна викидати із органічними відходами у спеціальні контейнери для органіки.

Дозволеними залишаються товсті поліетиленові пакети – ті, що зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною. Їх продаватимуть за гроші.

Відповідальність за розповсюдження надтонких пакетів несуть продавці і власники торгових точок. Покупці, зауваживши порушення, можуть нагадувати їм про відповідальність і покарання. 

Адміністративно-господарські санкції (штрафи) за порушення законодавства становлять:

• за перше порушення — у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, (від 8500-17000 грн.)

• за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення — у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.)

• за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення — у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Контролюватиме дотримання законодавства у цій сферіДержпродспоживслужба.

Нагадуємо, що у разі виникнення додаткових питань, Ви можете звертатися до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3 25 05.

Також функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги –             0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

• скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Playчи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

• у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайберhttp://legalaid.gov.ua/viber.html;

• у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

• правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь