A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Як на тимчасові роботи в селищну раду взяти працівників з благоустрою (підсобні працівники) по строковому трудовому договору? Чи потрібно утворювати розпорядженням голови тимчасові робочі місця?

Дата: 12.01.2023 13:59
Кількість переглядів: 155

 

Як на тимчасові роботи в селищну раду взяти працівників з благоустрою (підсобні працівники) по строковому трудовому договору? Чи потрібно утворювати розпорядженням голови тимчасові робочі місця?

 

     Згідно з частиною першою статті 626 Цивільного кодексу України, договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Зокрема, цивільно-правовим договором є угода між сторонами – громадянином і підприємством – на виконання першим певної роботи (договір підряду, договір про надання послуг тощо), предметом якого є надання певного результату праці, які підлягають оцінці. Тобто, дві рівноправні сторони домовляються про:

  • виконання робіт або надання послуг із зазначенням їх вичерпного переліку в договорі, а факт їх виконання обов’язково оформлюють актом виконаних робіт/наданих послуг;

  • конкретні строки виконання робіт/надання послуг або кожного окремого їх етапу;

  • вартість виконання робіт, надання послуг.

Однак, у разі укладення цього виду договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство.

Таким чином, предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт (послуг), тоді як предметом трудового договору є праця працівника у процесі виробництва. Головне при їх укладенні не підміняти трудові відносини цивільно-правовими.

       За трудовим договором працівник зобов’язаний виконувати не конкретну індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Після закінчення виконання визначеного завдання трудова діяльність не припиняється.

        Щодо технічних працівників та обслуговуючого персоналу органів місцевого самоврядування, то на них у повному обсязі поширюється законодавство України про працю. Також щодо цих працівників діє наказ Мінекономіки від 23.03.2021 №609«Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів». Тому посади обслуговуючого персоналу, зокрема підсобного робітника та робітника з благоустрою повинні бути внесені до штатного розпису.

        Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до Наказу № 609 робітник з благоустрою має виконувати свої трудові функції саме з обслуговування органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, а не виконанням робіт з благоустрою населеного пункту.

Як правило, відповідно до Кодексу законів про працю України (далі по тексту – КЗпП), з працівниками укладають безстроковий трудовий договір. Проте, це не є обов’язковою вимогою. Законодавство не містить вичерпного переліку випадків, в яких укладення строкового трудового договору буде правомірним.

Так, статтею 23 КЗпП встановлено, що строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням:

  • характеру наступної роботи;

  • умов виконання роботи;

  • інтересів працівника;

  • інших випадків, передбачених законодавчими актами.

      Згідно з частиною другою статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

       Строковий трудовий договір укладають (пункти 2 і 3 частини першої статті 23 КЗпП):

  • на певний строк, установлений за погодженням сторін;

  • на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір, як і безстроковий, оформляється згідно з вимогами статті 24 КЗпП виданням наказу про прийом на роботу.

Отже, посади робітників з благоустрою та підсобних робітників селищної ради мають бути внесені до штатного розпису. Роботодавець може укладати з ними як безстрокові, так і строкові трудові договори, зокрема, на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

 

 

 

 

 Головний державний інспектор відділу з питань

праці південного регіону управління

 інспекційної діяльності у Полтавській області

Північно-Східного міжрегіонального

 Управління Державної служби праці                                                                          Лідія Тіхонова 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь