A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Змінено правила перетину кордону для осіб з обмеженими фізичними можливостями та тих, хто їх супроводжує

Дата: 21.12.2022 08:56
Кількість переглядів: 981


 

Постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 № 1044 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», яка діє із 27.09.2022 року внесено зміни до правил перетину кордону, які в основному стосуються порядку пропуску через кордон осіб, які мають проблеми зі здоров'ям та тих, хто їх супроводжує.

Супроводжуючим громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років вже не обмежена кількість перетинів кордону на виїзд з України, адже раніше дозволялося перетинати кордон лише 1 раз на час дії воєнного стану. Такі чоловіки тепер можуть виїжджати за кордон до осіб з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, дітей з інвалідністю чи визначеним переліком захворювань, яких вони доглядають, якщо зазначені особи (діти) перебувають на консульському обліку.

Проте, громадяни України, які підлягають призову під час мобілізації, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених п. 22 Правил перетинання державного кордону громадянами України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Крім того, згідно п. 21 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) за догляд.

Тобто наразі документів, які підтверджують родинні зв’язки та інвалідність вже недостатньо для виїзду за кордон.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців сектору « Гадяцьке бюро правової допомоги» за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном (05354) 3-25-05.

Крім того, функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь