Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Дані з аварійних карток

Дата: 17.11.2022 08:22
Кількість переглядів: 905

 

 

Дані з аварійної картки «АМІАК»

 

Засоби індивідуального захисту

Ізолювальний термогазозахисний костюм ІК-ТГЗ, Ізолювальні газохімзахисні костюми КІ-АР “Іній”, “Рятувальник 3У”, КІ-К-М “Юпітер - М”, “Рятувальник 2МУ”, захисний костюм Л-1. Апарати на стисненому повітрі.

 Вогнегасні речовини

Тонкорозпилена вода, повітряно-механічна піна

 

Дії під час ліквідації наслідків аварії

Гасити пожежу з максимально можливої відстані за якої забезпечується гасіння пожежі. Охолоджувати ємності водою, не допускати потрапляння води в ємності. Не припиняти гасіння, поки є витікання. Для розсіювання (осадження, ізоляції) парів використовувати розпилену воду. Небезпечна зона в радіусі не менше 800 м. Розміри зони хімічного забруднення уточнюються за результатами хімрозвідки. Повідомити держпродспоживслужбу. У небезпечну зону входити лише в засобах індивідуального захисту. Триматися навітряного боку. Уникати низьких місць. Не торкатися пролитої речовини. Потерпілим надати першу допомогу. Задіяти відповідні служби для усунення витікання, перекачування аміаку у справну ємність, огородження місць розливів ґрунтовим валом, нейтралізації розливів. Проливання ізолювати піною. Не допускати потрапляння у водойми, підвали, каналізацію

 

 

Нейтралізація

Місце розливу обвалувати. Невеликі розливи засипати піском. За наявності інтенсивного витоку дати газу випаруватися. Для осадження газу використовувати розпилену воду. Допускається змивання водою невеликих розливів рідкого аміаку за умов співвідношення кількості води та аміаку не менше 10:1, а також нейтралізація невеликих розливів аміаку вуглекислотою.

Змивання та розбавлення водою великої кількості аміаку не дозволяється, тому що може спричинити збільшення концентрації аміаку в повітрі внаслідок випаровування аміаку під дією тепла, яке виділяється під час розчинення аміаку у воді.

Для нейтралізації використовувати 1-10% розчини сірчаної, азотної, соляної кислот, а також воду. Норма витрат 6-20 літрів на 1 літр аміаку.

 

Ознаки ураження

Сильно токсичний, викликає хімічні опіки шкіри та очей. Рідкий аміак спричинює обмороження. При вдиханні газоподібного аміаку – сльозотеча, біль в очах, задуха, сильні напади кашлю, запаморочення, біль у шлунку, блювота. При потраплянні на шкіру – хімічний опік шкіри. Потрапляння в очі – різкий біль, може призвести до втрати зору

 

 Заходи першої допомоги

Викликати швидку медичну допомогу. Особи, які надають першу допомогу, повинні використовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання та шкіри. Вивести потерпілого із забрудненої зони, звільнити від забрудненого одягу, розстебнути одяг, який утруднює дихання. Забезпечити тепло та спокій. Шкіру та очі промити водою або 2% розчином борної кислоти не менше 15 хвилин. Дати зволожений кисень. В очі 30% розчин альбуциду по 2-3 краплі. На шкіру примочки - 2% розчин оцтової кислоти. При зупинці дихання і кровообігу реанімаційні заходи – штучне дихання і зовнішній масаж серця

 

Основні  властивості

 

Безбарвний газ із задушливим різким запахом, поріг сприйняття запаху: 0,50-0,55 мг/м3. Димить під час виходу в атмосферу. Добре розчиняється у воді. Вступає в хімічну реакцію з алюмінієм, лужними та лужноземельними металами. Подавання води на поверхню рідкого аміаку призводить до його інтенсивного закипання і утворення аерозольної суміші. Аерозольна хмара рухається над поверхнею землі, по низинах і рівчаках, може рухатись проти вітру. Небезпечна концентрація аміаку може бути далеко за межами хмари. У зрідженому стані температура близько мінус 33 0С, за умови інтенсивного випаровування температура може знизитися до мінус 65 0С. На металевих поверхнях особистих засобів захисту, що мають контакт з аміаком, можуть утворюватися раковини та інші пошкодження. ГДКр.з.: 20 мг/м3.

 

 

Дані з аварійної картки «Етилмеркаптан»

 

Засоби індивідуального захисту

Ізолюючий захисний костюм КІХ - 5 у комплекті з ізолюючим протигазом ІП - 4М або захисний костюм Л-1 та апарати на стисненому.

 

 Вогнегасні речовини

Тонкорозпилена вода, повітряно-механічна піна

 

Дії під час ліквідації наслідків аварії

Ізолювати небезпечну зону в радіусі не менше 300 м. Відкоригувати вказану відстань за результатами хімрозвідки. Відвести сторонніх. У небезпечну зону входити в захисних засобах. Триматися навітряного боку. Уникати низьких місць. Дотримуватися правил пожежної  безпеки. Не палити. Усунути джерела вогню та іскор.

У разі пожежі охолоджувати ємкості водою з максимальної відстані. Не допускати попадання 2 - хлорпропану і 2 - хлорпропену на нагріті поверхні. Гасити тонкорозпиленою водою, повітряно - механічною та хімічною пінами з максимальної відстані. Організувати евакуацію людей з прилеглих будівель з урахуванням напрямку руху токсичних продуктів горіння.

 

Нейтралізація

Для ізоляції парів використовувати розпилену воду. Місце розливу промити великою кількістю води, обвалувати і не допускати попадання речовини в поверхневі води. При знижених температурах 2 -хлорпропан і 2 - хлорпропен відкачати зі знижень місцевості з додержанням заходів пожежної безпеки. Зрізати поверхневий шар ґрунту із забрудненнями, зібрати і вивезти для утилізації, додержуючись правил пожежної безпеки. Місця зрізів засипати свіжим шаром ґрунту. Поверхню території (окремі осередки) випалити при загрозі попадання речовини в ґрунтові води, обробити утримуючими "активний хлор" речовинами (хлорне вапно), ґрунт переорати.

 

Ознаки ураження

Небезпечні при: I - вдиханні, II - попаданні на шкіру, III -попаданні в очі.

I - першіння в горлі, нежить, кашель, збудження, потім сонливість, запаморочення, слабкість;

II -почервоніння, сухість, сверблячка;

III -різь, сльозотеча.

При пожежі та вибухах можливі опіки і травми

 

 Заходи першої допомоги

Особи, які надають першу допомогу, повинні використовувати індивідуальні засоби  захисту органів дихання і шкіри. Свіже повітря, спокій, тепло, чистий одяг. Очі і шкіру промити водою. Прийняти активоване вугілля.

 

 

Основні  властивості

 

Горючі. Легко займаються від іскор і полум'я. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші, які можуть поширюватися  далеко від місця витікання. Ємкості можуть вибухати при  нагріванні. У порожніх ємкостях із залишків можуть  утворюватися вибухонебезпечні суміші. Горять з утворенням токсичних газів (* -оксидів сірки,**-фосгену, хлору, хлороводню). 2 - хлорпропан і 2 - хлорпропен виділяють токсичні гази при контакті з нагрітими тілами. Над поверхнею розлитої рідини утворюється горюча концентрація парів при температурі навколишнього середовища вище - 18° C.

 

 

Дані з аварійної картки «Хлор»

 

Засоби індивідуального захисту

Ізолюючий протигазо ІП - 4М. Захисний костюм Л-1 та апарати на стисненому.

 

 Вогнегасні речовини

Тонкорозпилена вода, повітряно-механічна піна

 

Дії під час ліквідації наслідків аварії

Ізолювати небезпечну зону в радіусі не менше 200 м. Відкоригувати вказану відстань за результатами хімрозвідки. Відвести сторонніх. Триматися навітряного боку. Уникати низьких місць. У небезпечну зону входити в захисних засобах. При інтенсивному витіканні дати газу цілком вийти. Ізолювати район доти, доки газ не розсіється. Не торкатися пролитої речовини. Місце розливу обвалувати і не допускати попадання речовини у водоймища.

У разі пожежі не наближатися до ємкостей. Охолоджувати ємкості водою з максимальної відстані (не допускати попадання води в ємкості з хлором).

 

Нейтралізація

Для ізоляції газу використовувати розпилену воду. Місце розливу промити великою кількістю води. Ізолювати піском, повітряно - механічною піною. Території обробити лужним розчином (вапняним молоком, розчином кальцинованої соди). Пошкоджені ємкості (балони) винести із зони аварії, перекинути в ємкість з водою, слабким лужним розчином

 

Ознаки ураження

Можливий летальний наслідок (від набряку легенів)!

Небезпечні при:

I - вдиханні, II - попаданні на шкіру, III -попаданні в очі.

I - при високих концентраціях - задуха, синюшність шкіри, збудження, гучне клекотливе дихання, непритомність, при середніх і низьких

концентраціях - різкі загрудні болі, болісний сухий кашель, задуха,

велика кількість пінистого мокротиння, серцебиття;

II, III - хімічний опік.

 

 Заходи першої допомоги

Особи, які надають першу допомогу, повинні використовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри. Свіже повітря, спокій, тепло, чистий одяг. Очі і шкіру промивати водою не менше 15 хвилин. При попаданні усередину - давати пити ковтками олію. При отруєнні фосгеном не можна проводити штучне дихання.)

 

Основні  властивості

Газ. Безбарвний,  хлор - жовто -зеленого кольору. Різкий, подразнюючий запах. Важчий за повітря. Накопичуються в низьких ділянках поверхні, підвалах, тунелях. Перевозяться в стисненому або зрідженому стані. Корозійні, забруднюють водоймища. Негорючі. Ємкості можуть вибухати при нагріванні. Взаємодія з металами при зволоженні може викликати утворення займистих (горючих) газів. Хлор підтримує горіння

 

Дані з аварійної картки «Сірководень»

 

Засоби індивідуального захисту

Ізолюючий протигаз ІП - 4М. Захисний костюм Л-1 та апарати на стисненому повітрі.

 

 Вогнегасні речовини

Тонкорозпилена вода, повітряно-механічна піна, вогнегасні порошки.

 

Дії під час ліквідації наслідків аварії

Ізолювати небезпечну зону в радіусі не менше 200 м. Відкоригувати вказану відстань за результатами хімрозвідки. Відвести сторонніх. Триматися навітряного боку. Уникати низьких місць. Додержуватися заходів пожежної безпеки. Не палити. Усунути джерела вогню та іскор. У небезпечну зону входити в захисних засобах. Усунути витікання або перекачати речовину у цілу ємкість з додержанням запобіжних заходів. При інтенсивному витіканні дати газу цілком вийти. Ізолювати район доти, доки газ не розсіється.

У разі пожежі не наближатися до ємкостей. Не припиняти горіння при наявності течі. Гасити тонкорозпиленою водою, піною, вогнегасними порошками з максимальної відстані. Охолоджувати ємкості водою з максимальної відстані. Пари осаджувати тонкорозпиленою водою.

 

 

Нейтралізація

Для осадження (розсіювання, ізоляції) газів використовувати розпилену воду.

Місце розливу обвалувати і не допускати попадання речовини у водоймища;

Промити великою кількістю води;

Покрити повітряно - механічною піною.

Території обробити слабким лужним розчином (вапняним молоком, розчином кальцинованої соди).

 

Ознаки ураження

Можливий летальний наслідок!

Небезпечні при: I - вдиханні, II - попаданні на шкіру, III - попаданні в очі.

I - ознаки сп'яніння з головним болем, запаморочення, першіння в горлі, кашель з великою кількістю мокротиння, задуха, падіння артеріального тиску, холодний піт, позиви на блювання, блідість шкіри;

з розвитком отруєння всі види чутливості зникають, з'являються галюцинації, судоми, втрата зору;

II - сверблячка;

III - різь, сльозотеча.

 

 Заходи першої допомоги

Особи, які надають першу допомогу, повинні використовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри. Свіже повітря, спокій, тепло, чистий одяг. Очі і шкіру промити водою протягом 15 хвилин, промити 2 % - вим розчином питної соди. При отруєнні сірководнем проводити штучне дихання.

 

 

Основні  властивості

Гази. Безбарвні. Характерний запах. Малорозчинні у воді. Важчі за повітря, накопичуються в низьких ділянках поверхні, підвалах, тунелях.Горючі. Займаються від іскор і полум'я. З повітрям утворюють вибухонебезпечні суміші. Фосфін на повітрі самозаймається. Балони (ємкості) можуть вибухати при нагріванні. У порожніх ємкостях утворюються вибухонебезпечні суміші. Горять з утворенням токсичних газів і аерозолів.

 

 

 

 

Дані з аварійної картки «Сірчана кислота (Олеум)»

 

Засоби індивідуального захисту

Ізолюючий захисний костюм КІХ - 5 у комплекті з ізолюючим протигазом ІП - 4М та апарати на стисненому повітрі. Кислотостійкі рукавички, рукавички з дисперсії бутилкаучуку, спеціальне взуття. За відсутності вказаних зразків: захисний загальновійськовий костюм Л-1

 

 Вогнегасні речовини

Тонкорозпилена вода (лише для охолодження ємкості).

 

Дії під час ліквідації наслідків аварії

Ізолювати небезпечну зону в радіусі не менше 50м Відкоригувати вказану відстань за результатами хімрозвідки. У небезпечну зону входити в захисних засобах. Триматися навітряного боку. Уникати низин. Не торкатися пролитої речовини. Усунути  течі з додержанням запобіжних заходів. Перекачати вміст у справну суху, захищену від корозії ємкість або в ємкість для зливу з дотриманням умов змішання рідин. Розливи огородити ґрунтовим валом, засипати лужним або інертним матеріалом (вапняк, зола), залити великою кількістю води з додержанням запобіжних заходів. Забрати по можливості із зони аварії горючі матеріали і металеві вироби, або захистити від влучення на них речовини. Не допускати попадання речовини у водоймища, підвали, каналізацію.

У разі пожежі: не горять. Охолоджувати ємкості водою з максимальної

відстані (не допускати попадання води в ємкості!)

 

 

Нейтралізація

Для ізоляції парів використовувати розпилену воду. Речовину відкачати з низин з додержанням запобіжних заходів. Місце розливу ізолювати піском, повітряно - механічною піною, промити великою кількістю води, обвалувати і не допускати попадання речовини в поверхневі води, зіткнення з матеріалами, забрудненими нафтопродуктами, оліями. Ґрунт після нейтралізації перерити.

Території обробити мийними композиціями, лужним розчином (вапняним молоком, розчином кальцинованої соди).

 

Ознаки ураження

Можливий летальний наслідок!

Небезпечні при: I -вдиханні, II - попаданні на шкіру, III -попаданні в очі.

I -першіння в горлі, сухий кашель, утруднене дихання, задуха, клекотливе дихання;

II - опік шкіри, виразка;

III - різь, осліплення.

Хімічний опік, рани, що не загоюються.

 

 Заходи першої допомоги

Особи, які надають першу допомогу, повинні використовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри. Свіже повітря, тепло, спокій, чистий одяг. Очі (при широко розкритих повіках) і шкіру промити 2 % - вим розчином питної соди або великою кількістю води протягом 15 хвилин, потім накласти асептичну пов'язку. Прополоскати рот 2 % - вим розчином питної соди, розстебнути одяг, що утруднює дихання. Не викликати блювання.

 

Основні  властивості

Рідини. Безбарвні. Різкий, дратівливий запах. На повітрі димлять. Помірно або висококиплячя. При взаємодії з водою можливий сильний розігрів, розбризкування і утворення токсичних газів. Важчі за воду. Леткі. Пари важчі за повітря, збираються в низинах, підвалах, тунелях. Сильні окислювачі. Корозійні для більшості металів. Забруднюють водоймища. Негорючі. Здатні вибухати в суміші з органічними речовинами. При взаємодії з металами утворюють займисті і токсичні гази. Ємкості можуть вибухати при нагріванні. Взаємодія з водою може викликати займання горючих матеріалів

 

Дані з аварійної картки «Соляна кислота (хлороводнева кислота)»

 

Засоби індивідуального захисту

Ізолюючий захисний костюм КІХ - 5 у комплекті з ізолюючим протигазом ІП - 4М та апарати на стисненому повітрі. Кислотостійкі рукавички, рукавички з дисперсії бутилкаучуку, спеціальне взуття. За відсутності вказаних зразків: захисний загальновійськовий костюм Л-1

 

 Вогнегасні речовини

Тонкорозпилена вода (лише для охолодження ємкості).

 

Дії під час ліквідації наслідків аварії

Ізолювати небезпечну зону в радіусі не менше 50м. Відкоригувати вказану відстань за результатами хімрозвідки. У небезпечну зону входити в захисних засобах. Триматися навітряного боку. Уникати низин. Не торкатися пролитої речовини. Усунути  течі з додержанням запобіжних заходів. Перекачати вміст у справну суху, захищену від корозії ємкість або в ємкість для зливу з дотриманням умов змішання рідин. Розливи огородити ґрунтовим валом, засипати лужним або інертним матеріалом (вапняк, зола), залити великою кількістю води з додержанням запобіжних заходів. Забрати по можливості із зони аварії горючі матеріали і металеві вироби, або захистити від влучення на них речовини. Не допускати попадання речовини у водоймища, підвали, каналізацію.

У разі пожежі: Не горять. Охолоджувати ємкості водою з максимальної

відстані (не допускати попадання води в ємкості!)

 

 

Нейтралізація

Для ізоляції парів використовувати розпилену воду. Речовину відкачати з низин з додержанням запобіжних заходів. Місце розливу ізолювати піском, повітряно - механічною піною, промити великою кількістю води, обвалувати і не допускати попадання речовини в поверхневі води, зіткнення з матеріалами, забрудненими нафтопродуктами, оліями. Ґрунт після нейтралізації перерити.

Території обробити мийними композиціями, лужним розчином (вапняним молоком, розчином кальцинованої соди).

 

Ознаки ураження

Можливий летальний наслідок!

Небезпечні при: I -вдиханні, II - попаданні на шкіру, III -попаданні в очі.

I - першіння в горлі, сухий кашель, утруднене дихання, задуха, клекотливе дихання;

II - опік шкіри, виразка;

III - різь, осліплення.

Хімічний опік, рани, що не загоюються.

 

 Заходи першої допомоги

Особи, які надають першу допомогу, повинні використовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри. Свіже повітря,

тепло, спокій, чистий одяг. Очі (при широко розкритих повіках) і шкіру промити 2 % - вим розчином питної соди або великою кількістю води протягом 15 хвилин, потім накласти асептичну пов'язку.

Прополоскати рот 2 % - вим розчином питної соди, розстебнути одяг,

що утруднює дихання. Не викликати блювання.

 

Основні  властивості

Рідини. Безбарвні. Різкий, дратівливий запах. На повітрі димлять. Помірно або висококиплячя. При взаємодії з водою можливий сильний розігрів, розбризкування і утворення токсичних газів. Важчі за воду. Леткі. Пари важчі за повітря, збираються в низинах, підвалах, тунелях. Сильні окислювачі. Корозійні для більшості металів. Забруднюють водоймища. Здатні вибухати в суміші з органічними речовинами. При взаємодії з металами утворюють займисті і токсичні гази. Ємкості можуть вибухати при нагріванні. Взаємодія з водою може викликати займання горючих матеріалів

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь