Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Обережно, ботулізм!

Дата: 16.06.2022 16:01
Кількість переглядів: 463

 

  За 5 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення, риби «тараньки» придбаної у містах стихійної торгівлі та в’яленої риби домашнього виготовлення.

          В Полтавській області зареєстровано  1 випадок  захворювання на  ботулізм, за результатами розслідування  встановлено, що  випадок пов’язані з вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування . Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком- мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму – порушення зору (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання), спрага, сухість слизових оболонок, подразнення в горлі, біль під час ковтання, головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Профілактика ботулізму. Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
-в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
-м’ясних та грибних консервів;
-консервів домашнього виробництва;
– продуктів, щодо яких ви не впевнені, що вони зберігались та/або транспортувались належним чином;
-якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Лікування ботулізму- за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та введення ботулінічного антитоксину (у більшості випадків)

Фото без опису

 

                                                                         Миргородське районне управління

                                                                          Головного управління

                                                                         Держпродспоживслужби  в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь