A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Працівник був призваний на військову службу у зв’язку з мобілізацією під час відпустки. Як діяти роботодавцеві? З якого моменту зберігати середній заробіток: з початку проходження військової служби чи з дня, що йде за днем закінчення відпустки?

Дата: 16.03.2022 10:00
Кількість переглядів: 1567


 

Управління Держпраці у Полтавській області роз'яснює:

Тут на перше місце виходять гарантії, передбачені ч. 3 ст. 119 КЗпП. Саме нею встановлений обов’язокроботодавця за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільненняпрацівника з військової служби.

При цьому у протистоянні «відпускні норми — трудові гарантії ч. 3 ст. 119 КЗпП» пріоритет слідвіддавати саме останнім. І тут, вважаємо, не маєзначення, ні вид відпустки, ні її оплачуванність. Тобто, відпустка переривається й починаютьпрацювати ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Увага! Якщо переривається щорічна (основна чидодаткова) відпустка або соцвідпустка на дітей, передбачена ст. 19 Закону про відпустки, то невикористана частина відпустки не пропадає. Вона повинна бути надана після завершення подій, які їїперервали, або ж за домовленістю між працівникомта роботодавцем перенесена на інший період.

Як усе це оформити документально?

1. Отримуємо від працівника (або його родичів) документи, що підтверджують мобілізацію (копіїсторінок військового квитка з відповіднимислужбовими відмітками або ж довідку про призов чи витяг з наказу чи довідку про зарахування у списки військової частини, видану військовоючастиною).

2. На підставі документів, що підтверджуютьмобілізацію працівника, видаємо наказ про увільнення працівника від роботи на періодвійськової служби у зв’язку з мобілізацією.

3. Якщо відпустка працівника буде продовженаавтоматично після завершення військової служби, то окремий наказ про її продовження можна не видавати.

Але, якщо є бажання (у тому числі й для цілейвірного перерахунку зарплати працівникабухгалтерією), то наказ про продовження відпусткизробити можна. Ураховуючи, що сьогодні ніхто не знає, коли працівник повернеться з військовоїслужби, у наказі про продовження відпустки, можназазначити, що невикористана частина відпусткибуде надана після закінчення причин, що стали підставою для продовження.

Якщо ж працівник відразу заявив, що бажаєперенести відпустку (надав заяву) і роботодавець не проти, видайте наказ про перенесення відпустки, в якому вкажіть, що конкретна дата виходу увідпустку буде погоджена додатково.

У бухобліку суму відпускних, нарахованих за невикористані у зв’язку з мобілізацією дні, сторнуємо. Виплачені відпускні за невикористанучастину відпустки зараховуємо в рахунок майбутніхвиплат (середнього заробітку).

Після повернення працівника та надання йомуневикористаної частини відпустки, середньоденнузарплату для її оплати розраховуємо заново, виходячи з нового розрахункового періоду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь