A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Талановиті майстри громади: лялькарка Ніна Балала

Дата: 21.02.2022 15:54
Кількість переглядів: 242

 

Нещодавно Комунальним закладом «Центр культури та туризму» Великобудищанської громади було організовано виставку майстрині Ніни Балали. Серед експонатів – ляльки-мотанки. Серед вражень – захват від різномаїття форм, тканин та деталей, які створюють неповторний образ кожної ляльки.

У творчому доробку Ніни Балали є лялька-персонаж з драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня», лялька-мотанка у тематичному військовому вбранні, лялька, створена до новопроголошеного  Дня єднання, а також до Дня пам’яті жертв Голодоморів.

 Усі вироби – це про українську автентичність, відродження  культурної та історичної спадщини.

Майстриня створює ляльки-мотанки вже декілька років. З чого ж все почалося?

«Лялькарством займаюся з 2019 року. Під час поїздки до Львова, де навчалася моя донька, на Різдвяних та Великодніх ярмарках я побачила ляльки-мотанки. Це й стало поштовхом до заняття цією справою і я спробувала створити ляльку самостійно, -  розповіла пані Ніна. – Відтоді шукала інформацію в Інтернеті,  знайшла тематичну групу у Фейсбуці, де вдалось налагодити комунікацію з досвідченими майстрами, які допомагали та ділилися досвідом. Першу мотанку зробила для доньки у період, коли вона стала учасницею АТО».   

Увесь одяг для ляльок Ніна Балала робить самостійно, у тому числі й елементи вишивки. Саме від вишивки залежить час виготовлення однієї ляльки-мотанки. В середньому, один виріб можна зробити за один/два тижні.

У кінці минулого літа пані Ніна атестувалася на народного майстра Національної спілки народних майстрів України, тому може займатися викладацькою діяльністю.

«Хотілося б створити гурток декоративно-прикладного мистецтва, щоб навчати цієї справи не тільки дітей, але й дорослих. Впевнена, охочих буде багато», - поділилася думками лялькарка.

Окрім ляльок-мотанок, майстриня презентувала мило ручної роботи, виготовлене з натуральної мильної основи та натуральних харчових барвників. Воно представлене у різних формах та кольорах.

З натурального какао-масла і тертого какао пані Ніна готує шоколад, додаючи горішки та сухофрукти.   На виставці було презентовано цукерки ручної роботи, плитки чорного та молочного шоколаду.

Про талант та унікальні здібності Ніни Балали свідчать не лише чисельні нагороди у всеукраїнських виставках, мистецьких проєктах та фестивалях – про це вам обов’язково скажуть емоції, отримані від побаченого, а також гордість за талановитих людей громади.  

Придбати ляльку-мотанку, натуральне мило чи шоколад ручної роботи можна за номером 050 721 01 61, або на особистій сторінці пані Ніни у Фейсбуці - https://www.facebook.com/Ninabalala5 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь