A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Бустерна та додаткова дози вакцини проти коронавірусу: в чому різниця і кому їх потрібно вводити

Дата: 10.01.2022 09:28
Кількість переглядів: 183

 

В Україні триває ревакцинація бустерною та додатковою дозами проти коронавірусної хвороби. Про це в четвер, 6 січня, під час брифінгу повідомив т.в.о.голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

«На Полтавщині бустерну дозу вже отримали 706 людей, додаткову – 195. Вакцуватися ними може будь-хто від 18 років. Вакцинація залишається єдиним надійним захистом від коронавірусу. Загалом в області здійснили 1,2 млн щеплень, із них 621 тисяча людей отримала як мінімум одну дозу. Полтавщина є одним із трьох регіонів в Україні де щеплені від ковіду понад половини жителів (51%)», – розповів Дмитро  Лунін.

Він також додав, що Полтавська область одна з перших досягнула позначки 99% щеплених медичних працівників та посідає друге місце зі щеплення працівників освіти – 95% освітян отримали дві дози.

Бустерна доза. Її потрібно вводити через 6-9 місяців після вакцинації другою дозою. Бустерна доза поновлює рівень імунітету до коронавірусу та дає більший захист від штаму «Омікрон». 

Бустерну дозу можуть отримати всі охочі віком від 18 років. Записуватися на щеплення можуть у будь-якому пункті  чи центрі вакцинації від COVID-19. 

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac, рекомендовано також вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Додаткову дозу вводять для підсилення імунітету людям, у яких міг не виробитися достатній рівень антитіл через важкі захворювання: наприклад, рак крові, ВІЛ-інфекцію, трансплантацію органів, хімієтерапію, лікування великими дозами гормональних препаратів. 

Додаткову дозу вводять через 1-3 місяці після останнього щеплення тією ж вакциною, якою робили друге щеплення.

 

Після бустерної дози можна отримати новий COVID-сертифікат. Він діятиме 270 днів. У Дії треба повторно подати запит на генерацію сертифікату. Ця опція буде доступна з кінця січня 2022 року. Після додаткової дози сертіфикат не продовжується.

Оновлена схема вакцинації. 

Відтепер можливі такі схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19: 

• 1-ша доза CoronaVac + 2-га AstraZeneca, Pfizer чи Moderna;

• 1-ша доза AstraZeneca + 2-га Pfizer чи Moderna;

• 1-ша доза Pfizer, Moderna + 2-га AstraZeneca.

Інтервал між введеннями для всіх схем - 28 днів. Такі самі схеми застосовують і для додаткової чи бустерної доз.

За словами заступника директора Департаменту охорони здоров’я ПОДА Юрія Курилка, для вакцинації громадян в області працює 69 мобільних бригад, 113 пунктів щеплення та 14 центрів вакцинації. Контактна інформація за посиланням: https://www.adm-pl.gov.ua/news/use-shcho-potribno-znati-pro-vakcinaciyu-....

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь