A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів від МОЗ спільно з Stopfake №12

Дата: 09.12.2021 09:50
Кількість переглядів: 273

 

МІФ №1: 2,5 мільйона жертв після вакцинації від COVID-19 – статистика ВООЗ

В соціальних мережах поширюють нібито офіційну статистику Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) побічних ефектів від різних препаратів, серед яких і вакцина від COVID-19. «ВООЗ опублікувала статистику побічних реакцій від їхніх різних хімікатів. В останньому рядку красується COVID-вакцина з рекордом майже 2,5 млн. жертв. Всього за рік на хвилинку!», – йдеться у дописі.

ФАКТ: Наведена таблиця не є офіційною статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я. База VigiAccess є сховищем звітів про ймовірні побічні ефекти різних лікарських препаратів. Дані з бази не означають, що лікарський препарат або діюча речовина викликають ефект, що спостерігається, або є небезпечними для використання. Також не можна порівнювати безпеку лікарських засобів, використовуючи інформацію з VigiAccess.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3rN0ePx

МІФ №2: У Татарстані з’ясували природу COVID-19

Користувачі соціальних мереж розповсюджують інформацію про те, що в Республіці Татарстан начебто з’ясували справжню природу COVID-19. Повідомляється, що там нібито вперше у світі провели розтин померлого з використанням «протоколу розтину COVID-19», в результаті якого з’ясувалося, що це не вірус, а «бактерія, яка зазнала впливу радіації».

ФАКТ: У Міністерстві охорони здоров’я Республіки Татарстан спростували інформацію про те, що вони проводили таке дослідження, а зазначені в ньому дані не базуються на доказових фактах.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3lJNZ2y

МІФ №3: Існують люди, які «не підчеплять COVID-19» навіть при контакті з хворими

Маргінальні сайти розповсюджують інформацію про те, що існують люди, які «не підчеплять корону, навіть якщо контактують з хворим». Йдеться про людей, схильних до частих застудних захворювань, оскільки у них виробляються Т-клітини, що захищають від COVID-19. Користувачі посилаються на інтерв’ю ізраїльського лікаря Бориса Бриля.

ФАКТ: ??В інтерв’ю лікар Борис Бриль говорить про те, що люди, які часто страждають на застудні захворювання та мають вироблені Т-клітини, менше ризикують заразитися COVID-19. Згідно з науковими дослідженнями, Т-клітини, вироблені до контакту з COVID-19, можуть знизити ймовірність тяжкого перебігу хвороби, але не інфікування загалом.

Більше про цей міф тут:https://bit.ly/3EzL7wn

МІФ №4: Якщо людина захворіла на COVID-19 новим штамом «Омікрон», то хворобу не можна виявити за допомогою ПЛР-тестування

У соціальних мережах поширюють відео, що містить низку дезінформаційних тверджень про новий штам коронавірусу під назвою «Омікрон». У ролику стверджується, що, якщо хворий інфікований новим штамом, то хворобу нібито не можна визначити за допомогою ПЛР-тестів, а також називають «дивним» і «підозрілим» вибір назви для виявленого штаму.

??ФАКТ: ВООЗ зазначила, що навіть, якщо це нові генні комбінації штаму, то COVID-19 продовжують визначатися ПЛР-тестами: «Дослідження продовжуються, щоб визначити, чи існує який-небудь вплив на інші типи тестів, зокрема тести на швидке виявлення антигенів», – йдеться у повідомленні Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також зазначається, що захворюваність на COVID-19 нового штаму «Омікрон» продовжують визначатися ПЛР-тестами, а вакцинація захищає від госпіталізації та смерті.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3ounQq2

МІФ №5: План пандемії коронавірусу було проголошено ще на відкритті Олімпіади 1992 року

У соціальних мережах розповсюджують фрагменти відео з відкриття літніх Олімпійських ігор у Барселоні в 1992 році, які нібито доводять, що пандемію було інсценовано і заплановано ще кілька десятиліть тому. Користувачі соцмереж вказують на символічні образи церемонії відкриття та стверджують, що вони нібито є знаками коронавірусу, вакцинації та майбутньої пандемії.

ФАКТ: На церемонії відкриття Олімпіади 1992 року в Барселоні не було жодних передбачень ані про пандемію COVID-19, ані про вакцинацію. Постановка на церемонії зображує одну з легенд про заснування Барселони, де образи із грецької міфології переплітаються з елементами іспанської культури. Фігури, які користувачі сприйняли як символи коронавірусу, є уособленням морських чудовиськ із давньогрецьких міфів.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3y3Yane


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь