A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Важливе про пневмонію у період пандемії COVID-19

Дата: 12.11.2021 08:44
Кількість переглядів: 294

 

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-Cov-2, розпочалася наприкінці грудня 2019 року в місті Ухань центрального Китаю. 31 грудня 2019 року влада Китаю проінформувала про спалах невідомої пневмонії Всесвітню Організацію Охорони Здоров'я. 11 лютого 2020 року захворювання отримало назву нової коронавірусної пневмонії (COVID-19).

Пневмонії вірусно-бактеріального походження відомі медикам досить давно. Мікроорганізми, що викликають такі захворювання, називають пневмотропними, і COVID-19 входить до їх числа.

Пневмоніяце гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується перш за все у повітряних міхурцях, що мають назву альвеоли. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. А у хворого на пневмонію у альвеолах накопичується слиз та рідина, які викликають біль при диханні та обмежують надходження кисню. Збудниками пневмонії найчастіше бувають бактерії або віруси, що, як правило, передаються при безпосередньому контакті з інфікованими людьми.

Які особливості  пневмонії при COVID-19?

Вірусна пневмонія вражає капіляри і сполучну тканину, розташовану в міжальвеолярній перетинці. Потрапляючи в клітину вірус впроваджує в неї свої рецептори і починає виробляти необхідний йому білок. При цьому нормальна робота клітини порушується і виникає імунна реакція. Саме у цей час з’являються специфічні симптоми. В боротьбі з інфекцією імунітету допомагає підвищення температури.

Здоровій імунній системі зазвичай вдається перемогти вірус, а ось у людей з ослабленим імунітетом хвороба протікає у більш важчий формі. Ситуація ускладнюється за наявності хронічних захворювань, що впливають на здатність організму захистити самого себе. Поки імунна система намагається побороти інфекцію, вірусу стає занадто багато.

Вірус у дихальних шляхах може створити умови для проникнення небезпечних мікробів, що провокують запалення. А якщо відбувається пряме ураження, то виявляються основні особливості коронавірусної пневмонії, яка відрізняється від звичайного запалення легень. В даному випадку судини і альвеоли вражаються, але плазма крові  не проникає через стінки судин. Через це пневмонія розвивається дуже швидко і вражає дихальні шляхи практично одночасно.

Ще одна особливість пневмонії в період COVID-19: хвороба може не давати симптомів  на початковій стадії. Саме в цьому медики бачать основну небезпеку, адже людина довгий час може не відчувати нездужання, самопочуття не змінюється, а зміни в легенях продовжують відбуватись.

Відрізняються і  терміни лікування. При звичайній пневмонії пацієнт перебуває в стаціонарі 8-10 днів. Гострий період ковід-пневмонії залишився таким самим, а етап повного видужання затягується до 1-1,5 місяця.

Щоб вчасно розпізнати початок захворювання, варто звертати увагу на будь-які зміни в самопочутті: сухий кашель, утруднене дихання, болючість в горлі, закладеність носа, втрата нюху, м'язові болі, задишка навіть при незначиних навантаженнях.

Раніше пневмонії вражали нижню або верхню долю легенів і ми їх діагностували на ренгені ОГК. А зараз вони найчастіше вражають прикореневі області легень, які ховаються в тіні серця. Подібне розташування осередків можливо побачити тільки зробивши КТ легеньця процедура значно прискорює діагностичний пошук. А у лікаря є можливісь відразу побачити повну картину захворювання.

У разі підтвердження діагнозу пневмонії дуже важливо якнайшвидше почати терапіювід цього залежить, наскільки успішно пройде розсмоктування вогнища пневмонії. Наслідки пневмонії впливають на якість життя пацієнта, та на те, як часто він буде схильний до бронхіальних захворювань.

З метою специфічної профілактики позалікарняних пневмоній використовується  пневмококова та грипозна вакцини.

Згідно з рекомендаціями Комітету радників по імунізації, пневмококову вакцину слід вводити за наявності чинників ризику: особам у віці > 65 років; осбам у віці від 2 до 64 років із хронічними захворюваннями (серцево-судинної системи, дихальної, ЦД та ін);  особам у віці від 2 років з імунодефіцитними станами.

Грипозна вакцина. Високоефективна в запобіганні розвитку грипу і його ускладненьт.ч. пневмоній) у здорових осіб молодше 65 років. В осіб старшого віку вакцинація помірно ефективна, але при цьому може знизити частоту інфекцій верхніх дихальних шляхів, пневмонії, госпіталізації і смерті.

Заходи неспецифічної профілактики

Вести здоровий спосіб життя – бути фізично активним та не переїдати.

Уникати стресувін порушує баланс між різними компонентами імунної відповіді організму.

Стежити за раціоном харчуваннявживати достатню кількість білка, вітамінів і Омега-3.

Більше гуляти на свіжому повітрі в парках, скверах.

Регулярно мити руки.

Зміцнювати місцевий імунітет (дотримуватися температурного режиму в приміщенні – 18-20 градусів, підтримувати необхідну вологістьвід 40 до 60%).

Частіше провітрювати приміщення.

 

Любов Севастян, завідувач АЗПСМ №1 КНМП «ЦПМСД №2» м. Кременчука

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь