A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Правила поведінки на кризі та порядок надання допомоги постраждалим

Дата: 02.01.2023 10:24
Кількість переглядів: 107

 

1.На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижчою за 0°С): 

    - для одного пішохода, завтовшки не менше 5-7 см;

    - для групи людей (масові переправи пішки) завтовшки не менше 15 см, за умов масового катання на ковзанах – 25 см;

    - для переправи вантажного автомобіля 35- завтовшки 55 см, трактора – 40-60 см.

2. Міцним вважається прозорий лід із синюватим або зеленуватим відтінком завтовшки 12 см.

3.Міцність льоду пропонується перевіряти інструментом для пробивання льоду та довбання мерзлої землі – пішнею(це - рід дерев'яного лома з металевим наконечником). Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, то вихід на лід забороняється. Не дозволяється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

4.При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні й підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в лід кущі, трава та ін.). Не дозволяється виходити на лід у нічний час

 5.Під час групового переходу по льоду необхідно рухатися на відстані 5-6 метрів один від одного й уважно стежити за тим, хто йде попереду.

 6. Переходити водойми на лижах дозволяється тільки після перевірки міцності льоду. З метою забезпечення безпеки при пересуванні на лижах по льоду необхідно відстебнути кріплення лиж, зняти петлі лижних палок з кистей рук, наплічник тримати на одному плечі.

7. Кататися на ковзанах дозволяється тільки на спеціально обладнаних катках.

8.Забороняється кататися на льоду дітям без нагляду дорослих або самостійно виходити на лід.

9. Під час підльодного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати й бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рибалкам дозволяється пробивати ополонки одна від одної на відстані 5-6 м.

10.Кожен рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет на собі, або рятувальний лінь завдовжки 15-20 м з петлею на одному кінці й вантажем вагою 400-500 г на другому.

Надання допомоги людині, яка провалилася під лід

     При наданні допомоги людині, яка провалилася під лід, не можна рухатися до неї на повний зріст, тому що існує небезпека самому потрапити в біду. До потерпілого потрібно наближатися лежачи, розкинувши руки й ноги. Для надання допомоги можна використовувати підручні дошки, драбину, жердини та ін. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених з одного боку мотузкою за щось на березі чи за край криги, рятувальник повільно просувається до потерпілого на відстань, яка дозволяє йому подати мотузку, пояс чи багор. Потім, особа яка надає допомогу, відповзає назад і поступово витягує на лід потерпілого.

     При наданні допомоги в місцях, де є промоїни чи битий лід, використовуються спеціальні засоби – рятувальні шлюпки на полозках, на яких наближаються до потерпілого за допомогою кішки та багра.

   Якщо для надання допомоги немає нічого, тоді 2-3 особи лягають на лід ланцюжком, наближаються до потерпілого, тримаючи один одного за ноги, а перший з них подає потерпілому ремінь, одяг тощо.

     Медична допомога людині, яка провалилася під лід і врятована, має бути направлена на запобігання подальшого переохолодження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь