A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

Як повернути переплату за газ?

Дата: 17.02.2022 09:51
Кількість переглядів: 266

 

Досить поширеною серед жителів громад є ситуація, коли в результаті зміни абонентом постачальника природного газу на рахунку залишилася переплата. Тож в цьому матеріалі ви дізнаєтесь про те, як повернути зайво сплачені кошти за газ, які залишилися на балансі газопостачальної компанії, якщо ви вже уклали договір на постачання природного газу з іншим постачальником.

По перше, задля повернення переплати за газ власнику особового рахунку необхідно подати до газопостачальної компанії заяву про повернення коштів. До заяви необхідно додати наступні документи:

- належним чином завірену копію паспорта власника особового рахунку;

- належним чином завірену копію ідентифікаційного коду власника особового рахунку;

- довідка з реквізитами карткового рахунку з банку (або виписка з Приват24); 

- квитанції про оплату за природний газ за період, коли виникла переплата.

У відповідності до пункту 24 розділу ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2496 (далі - Правила), у разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу протягом п’яти робочих днів після отримання такої вимоги.

Крім того, згідно ч. 2 ст. 693 Цивільного кодексу України, якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Статтею 1212 Цивільного кодексу України визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Положення цієї глави застосовуються також до вимог про: 1) повернення виконаного за недійсним правочином; 2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння; 3) повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні; 4) відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

Набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі (ст. 1213 Цивільного кодексу України).

Якщо ж шляхом досудового врегулювання спору проблему вирішити не вдалося і постачальник природного газу не повернув суму переплати у встановлений Правилами строк, ви маєте право звернутися до суду з позовом про повернення суми коштів, яка вами була переплачена за природний газ.

У разі необхідності отримання безоплатної правової допомоги з цього чи будь-яких інших питань, Ви можете звертатися до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3 25 05 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь