Великобудищанська громада
Полтавська область, Миргородський район

ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ЗАНИЖЕННЯ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ У РАЗІ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОЇ ПРИГОДИ?

Дата: 02.04.2021 14:21
Кількість переглядів: 436

Страхові компанії мають тенденцію значно занижувати суму страхового відшкодування при виникненні дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП), тим самим заощаджуючи на витратах.

Відповідно до  ст. 29 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у випадку ДТП відшкодовуються витрати, пов’язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу.

Досить поширеною є ситуація, коли сума страхового відшкодування в рази занижена страховою компанією. Тому, у разі виникнення ДТП водію потрібно додержуватись кількох порад.

Для початку, на етапі оцінки автомобіля експертом страхової компанії, водій має надати свої заперечення під час огляду його авто. Про це свідчить і судова практика, зокрема постанова Київського апеляційного суду від 7.04.2020 у справі №752/21192/17.

Під час огляду авто водій може залучити незалежного експерта. Далі необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів щодо оцінки майна та чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки. У 89% випадків звіт таким вимогам не відповідає.

Далі необхідно написати звернення в страхову компанію винуватця з метою виплати різниці між фактичним розміром шкоди (сумою), яка зазначена у звіті на Ваше замовлення, і страховою виплатою.

Якщо страхова компанія відмовить у виплаті такої різниці, необхідно звертатися до суду. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку перевищення такого ліміту позов пред’являється як до страхової, так і до винуватця ДТП.

Якщо страхова компанія винуватця ДТП відмовляється виплачувати страхове відшкодування, то варто звернутися до Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Яке в свою чергу, шляхом проведення перевірки, надасть оцінку діям відповідної страхової компанії і у разі виявлення недостатності коштів та майна страховика - учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований, відшкодує завдану шкоду.

Нагадуємо, що за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень, Ви можете звертатися до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3-25-05.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь